Beza Antara Karpet Dan Permaidani

Perbezaan antara permaidani dan karpet tidak begitu sukar difahami. Orang boleh mengatakan bahawa permaidani digunakan di seluruh dunia sebagai lantai, dan permaidani hanyalah perkataan lain yang dirujuk ke lantai ini. Ia setengah benar kerana karpet juga digunakan sebagai lantai. Walau bagaimanapun, permaidani dan karpet bukan perkara yang sama. Hasilnya, anda tidak boleh mengatakan permaidani hanyalah perkataan lain untuk merujuk kepada permaidani. Oleh itu, kita tidak boleh menggunakan kata-kata ini sebagai sinonim kerana terdapat perbezaan di antara permaidani dan permaidani yang akan diserlahkan dalam artikel ini. Perbezaan ini sangat mudah difahami.

Apa itu Rug?

Rugs biasanya tidak lebih daripada 2m atau dengan kata lain, 6.5 kaki. Orang lebih suka memanggil potongan kecil yang disimpan di tengah-tengah bilik atau di bawah katil sebagai permaidani. Sekiranya ia meliputi kurang daripada 40 kaki persegi di dalam bilik, ia adalah karpet. Apabila ia membuang, karpet hanya diletakkan di atas lantai dan boleh dipindahkan ke sana sini. Ini terbukti sebagai titik tambah memihak kepada permaidani, dan inilah sebab mengapa ramai memilih untuk memelihara permaidani di bilik dan tempat lain di rumah mereka dan bukannya memasang permaidani yang terbukti sukar dalam kes peralihan. Rugs diperbuat daripada bahan-bahan seperti kapas, bulu, rami, dan jute, dan juga datang dalam corak dan tekstur yang berbeza. Di sini juga, saiz lebih kecil karpet membantu kerana ia boleh dibuat dalam lebih tekstur dan corak daripada karpet. Apabila ia dibersihkan, permaidani boleh dibersihkan dengan mudah di rumah.
Rug carpet cleaning
Cuci karpet

Apa itu Permaidani?

Permaidani adalah sesuatu yang lebih besar daripada 2m atau dengan kata lain, 6.5 kaki. Orang memanggil dinding ke dinding yang meliputi sebagai permaidani. Tanpa mengira saiz bilik, jika lantai sedemikian rupa sehingga ia meliputi seluruh bilik, ia adalah permaidani. Apabila ia datang kepada kemudahan yang boleh dikeluarkan, permaidani cenderung sukar untuk mengeluarkan dari lantai atau dinding. Permaidani diperbuat daripada bahan-bahan seperti kapas, bulu, rami, dan jut, dan juga mereka mempunyai corak dan tekstur yang berbeza. Secara umum, permaidani lebih tebal daripada permaidani, dan mereka memberikan rasa mewah ketika mereka lebih tebal. Apabila ia dibersihkan, profesional mungkin diperlukan untuk mendapatkan pembersihan karpet yang dilakukan. 
Cuci permaidani

Apakah perbezaan antara Permaidani dan Karpet?

• Permaidani lebih kecil daripada permaidani. Dalam erti kata lain, karpet adalah kurang dari 2m (6.5 kaki) panjang.
• Orang memanggil dinding ke dinding yang meliputi permaidani dan lebih suka memanggil potongan kecil yang disimpan di tengah-tengah bilik atau di bawah tempat tidur sebagai permaidani.
• Perbezaan saiz boleh dimasukkan dengan cara berikut juga. Tanpa mengira saiz bilik, jika lantai sedemikian rupa sehingga ia meliputi seluruh bilik, ia adalah permaidani, tetapi jika ia meliputi kurang daripada 40 kaki persegi kawasan bilik itu, ia adalah permaidani. Walaupun ini adalah pembezaan sewenang-wenangnya, ia membantu dalam menentukan sama ada sekeping lantai adalah permaidani atau permaidani.
• Perbezaan lain terletak pada kemudahan yang lantai boleh dikeluarkan. Walaupun permaidani cenderung sukar dihilangkan dari lantai atau dinding, permaidani hanya diletakkan di atas lantai dan boleh dipindahkan ke sana sini.
• Rugs dan permaidani, walaupun kedua-duanya diperbuat daripada bahan yang sama seperti kapas, bulu, hem, dan jute, berbeza dari segi corak dan tekstur. Permaidani boleh menghasilkan lebih banyak corak daripada permaidani.
• Pembersihan karpet adalah lebih mudah daripada karpet dan profesional mungkin diperlukan untuk membersihkan karpet yang dilakukan. Sebaliknya, karpet mudah dibersihkan basuh karpet di rumah.
• Secara umum, permaidani lebih tebal daripada permaidani, dan mereka memberikan rasa yang mewah ketika mereka lebih tebal.
• Apabila harga berlaku, pengeluar memutuskan harga bergantung kepada cara permaidani atau permaidani dibuat. Sebagai contoh, karpet tenunan tangan boleh menjadi lebih mahal daripada mesin yang dibuat karpet. Sama boleh dikatakan mengenai permaidani. Oleh itu, keputusan yang lebih mahal, permaidani atau permaidani, bergantung kepada keadaan.
• Lantai ke lantai dan dinding ke penutup dinding dipanggil karpet.
• Rugs memerlukan sedikit penyelenggaraan cuci karpet dan mudah dipindah sementara sukar untuk membersihkan permaidani dan juga bergerak dari satu tempat ke tempat lain.